7 tips for å lykkes med livesending

Vi har god erfaring med livesending, og her deler vi de 7 tipsene vi mener er viktigst for å lykkes:

 1. Sett et tydelig mål
  Ønsker du trafikk til nettstedet, vise frem et produkt eller tjeneste, eller ønsker du å bli kontaktet? Når målet er definert tilpasser du innholdet til dette.
 2. Skriv en god beskrivelse
  Hva skal sendingen handle om? Hvorfor skal folk få den med seg? Hva er grunnen til at de skal se nettopp din livesending?
 3. Planlegg hva du skal si
  Lag en stikkordsoversikt, det hjelper deg til å få flyt i sendingen. Bruk gjerne post-it lapper som du fester rundt kanten på PC-skjermen eller ved bordet der kamera står. Da holder du blikket rettet mot kamera selv om du leser på lappene. Skal du dele fra en presentasjon kan du lagre den på harddisken, da kan du dele deler av skjermen underveis i sendingen.
 4. Bruk skikkelig utstyr
  God lyd er helt avgjørende! Du trenger ikke investere i dyrt utstyr, men sørg for at lyden er ren og klar! Og selvsagt må du ha et kamera som gir deg god nok kvalitet på det du filmer.
 5. Kjør en testsending
  Test at alt det tekniske virker og sjekk lys og lyd før du går live. Du kan stille inn sendingen på at det kun er du som kan se den. Be gjerne en venn eller kollega om å se testsendingen, da kan du justere lyd og bilde i etterkant.
 6. Informer i forkant at du skal ha sending
  Informer følgerne dine et par dager i forveien, da øker sjansen for at de vil følge sendingen. Send ut et nyhetsbrev, del på sosiale medier, og fortell det til kunder du er i kontakt med. Lag gjerne en enkel grafikk som du deler og som er en nedtelling til livesending, eller bare en plakat som viser når sendingen er planlagt.
 7. Følg med på kommentarene
  Skal du kjøre lengre livesendinger, er det viktig å engasjere slik at publikum blir værende. Be om tilbakemeldinger og les disse opp. Husk å nevne navnet på de som kommenterer eller stiller spørsmål.

NB: Når du sender live oppstår som regel en forsinkelse på 20-30 sekunder. Dersom du stiller et spørsmål som følgerne skal kommentere, er det lurt å gi dem litt tid før du eventuelt konkluderer.

Og du? Dersom du sender fra mobilen – husk å sette den i flightmode. Da slipper du at sendingen brytes om noen ringer deg…

Caspar Rieber-Mohn digital rådgiver hos Færd

Har du noen spørsmål rundt livesending?

Ta kontakt med vår digitale rådgiver Caspar Rieber-Mohn, på 47 32 80 31 – han kan hjelpe deg!