10 tips til en god nettside
Nettsiden er virksomhetens ansikt utad og er derfor en viktig investering. En god nettside bør bygge oppunder virksomhetens merkevare, og sikre at de som besøker den sitter igjen med det etterlatte inntrykket man ønsker. Men hva gjør en nettside god? Her får du 10 tips fra vår digitale leder, Kim Larsen.
1. Mål
Definer tydelig hvilke målsettinger dere har med nettsiden. Er det økt trafikk og synlighet, nye kunder eller økt salg? Målet kan også være å besvare spørsmål eller dele informasjon, tips og triks som bidrar til å styrke virksomhetens merkevare. Hva vil du fortelle?
2. Call to action
Hvilke konkrete handlinger ønsker dere at de som besøker nettsiden skal utføre. Hva skal være deres «call to action» (CTA)? Det kan være å fylle ut et kontaktskjema, å melde seg på et arrangement eller et nyhetsbrev.
3. Struktur og funksjonalitet
Tidlig i prosessen bør det utarbeides en informasjonsstruktur for innhold og funksjoner. Det skal være enkelt for de som besøker nettsiden å navigere seg rundt og raskt finne frem til det de er ute etter. Gjennomtenkte undersider, tydelige kategorier og knapper for å bevege seg rundt, bidrar til en logisk og brukervennlig nettside.
4. Tekst
Innholdet er kanskje det viktigste enkeltelementet for en god nettside. Hvem skriver dere til? Husk at stil og tone må tilpasses deretter. Bruk gjerne forklarende titler og mellomtitler med nøkkelord som deler opp tekstene og gjør innholdet enkelt å finne og forstå. Folk skumleser på nett, tilstreb å unngå mye prosatekst og lange setninger. Husk å avslutte med en oppfordring til handling (CTA)!
5. Bedriftsblogg
Utover å presentere virksomheten, vurder om dere har tid og ressurser til en bedriftsblogg. Her kan dere dele nyheter og ta opp temaer som målgruppen er opptatt av, eller komme med råd og tips. En blogg vil bidra til å styrke merkevaren og gjøre virksomheten synligere og mer attraktiv når folk søker etter informasjon. Konsekvensen kan være økt trafikk og forhåpentligvis nye kunder gjennom innholdsmarkedsføring.
6. Bilder/videoer
Gode bilder eller videoer i høy kvalitet er alfa og omega på en nettside. Det kan bidra til å tydeliggjøre hvem dere er som bedrift, og gjøre nettsiden mer interessant og spennende å utforske. Riktige bilder som bidrar til et ryddig og fint uttrykk kan også være med på å styrke merkevaren. Som oftest er det en fordel å investere i egne bilder som gjør siden mer personlig og forteller hvem dere er, fremfor polerte bilder fra en bildebank.
7. Design
Designet på nettsiden bør gjenspeile virksomheten og planlegges nøye. Når logo, farger, fonter og andre visuelle elementer spiller på lag oppnår man et gjennomgående og stilrent design. Nettsiden bør samtidig ha en universell utforming som gjør innholdet synlig og lesbart for alle. Tydelig tekst og kontraster på farger og andre visuelle elementer er eksempler på dette. Nettsiden må ha et responsivt design som tilpasses ulike skjermstørrelser.
8. Synlighet
Det som avgjør hvor høyt nettsider rangerer i søk på Google, handler blant annet om nettsidens sidestruktur og innhold, og at den oppdateres jevnlig med relevant og verdifullt innhold (ref. bedriftsblogg). Ta søkemotoroptimalisering (SEO) på alvor tidlig i nettsideprosessen.
Les også: 5 SEO-tips for å øke nettsidens synlighet i Google
9. Analyse av data
Ved å ta i bruk analyseverktøy som Google Analytics eller tilsvarende får dere detaljert statistikk om trafikken og engasjementet på nettsiden. Det vil si hvilke sider som er mest besøkt, hvor lang lesetiden er på de ulike artiklene og hvilke kilder trafikken kommer fra. Med denne innsikten kan dere se og lære hva som fungerer bra og mindre bra, og optimalisere innholdet deretter.
10. Sikkerhet
Sørg alltid for at det er et sikkerhetssertifikat (ssl) koblet mot domenet på webserveren. Det sikrer at datastrømmen mellom leseren og nettsiden er kryptert. På en sikker nettside vises «https» i nettadressen. Slike nettsider blir også rangert høyere i Google-søk, og det viser samtidig at de besøkendes sikkerhet blir tatt på alvor. Pass også på at publiseringsløsningen og alle utvidelser blir sikkerhetsoppdatert jevnlig, slik at eventuelle sikkerhetshull tettes. Det finnes i tillegg verktøy som kan brukes for å tette vanlige sikkerhetshull. Husk å bruke gode passord og eventuelt tofaktor-autentisering.
Nettsider Færd har laget
Vi har laget over 100 nettsider for ulike typer oppdragsgivere over de senere år. Ta en titt på noen av nettsidene vi har laget her:
- Life With (pasientportal)
- Bilservice (bilforhandler)
- Tolvsrød Torg (eiendom)
- Inven2 (forskning)
- Envo (SaaS)
- Pridok (IT)
- Easy bruktbil (bruktbilforhandler og verksted)
- Fønix (arbeidsrettede tiltak)
Listen over er ikke utfyllende, men gir deg noen gode råd og tips om du planlegger en ny nettside for virksomheten din. Kontakt oss gjerne for en nærmere prat!
Send en mail til Kim@fard.no eller ring han på 926 62 246