Norges første dugnad mot netthat!
«Strømmen av hets og trusler har vært jevn i syv år. Underveis har jeg hatt ørsmå håp om at det vil forsvinne til slutt. Men det skjer ikke.» Eskil Pedersen
Norges første dugnad mot netthat er et faktum. Det hele startet med initiativtaker Preben Carlsen (gründer av b.la Trigger) som rett og slett har fått nok av netthat!
Bra oppmøte på første dugnad
Tirsdag kveld var jeg en av 45 engasjerte hoder fra alle mulige bransjer som var samlet i lokalene til FOLK OSLO på Youngstorget. Både store og små, offentlige og private virksomheter og organisasjoner var representert. Iniativtaker Preben Carlsen startet kvelden med en innledning om hvorfor han så sterkt har latt seg engasjere i problemstillingen, og hva som er hans bakgrunn for ønsket om å bidra til å bekjempe netthat. Det kan du lese mer om her:
Det står skrevet i § 100 i Norges Grunnlov at det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale.
Forskningen indikerer at netthat er et fenomen som er i ferd med å vokse seg så sterkt at det kan true den åpne og frie samfunnsdebatten – og dermed bli en trussel mot vårt demokrati, og den unike ytringsfriheten vi har i Norge.
«Det er nesten fælt å si det, men for meg går nå grensen ved drapstrusler.
Jeg vet at det ikke er greit å bli kalt apekatt, men slik er det blitt.» Mani Hussaini
Anne Birgitta Nilsen, professor ved Oslo Met og forfatter av «hatprat» fortalte om hvorfor netthat oppstår og at det ofte er følelsen av utenforskap og behovet for tilhørighet som er bakgrunnen for hvorfor noen blir netthatere.
Følelsen av å jobbe i kommentarfeltet
Så fikk vi virkelig kjenne litt på hvordan det er å jobbe i kommentarfeltet i en av Norges største aviser. En engasjert og tydelig Oda Rygh var i flere år ansvarlig for modereringen i Dagbladet og hun fikk oss til å føle på maktesløsheten på et stadig voksende problem.
«Jeg har blitt mer forsiktig med å uttale meg om asylpolitikk og innvandring. Hvis jeg mener noe offentlig om disse temaene, får jeg sånne tilbakemeldinger.» Elin Maria L’Estrange
Etter litt underholdning og pizzakos ble vi inndelt i arbeidsgrupper med 10 ulike innfallsvinkler på problemstillingen. En engasjert gjeng diskuterte ideer og tiltak utover kvelden.
Målet er å komme frem til konkrete tiltak i fellesskap før jul. Ingen vet dog hva som vil komme ut av initiativet, men at det er verdt et forsøk og at det er sterke krefter i sving er det liten tvil om.
Som Preben skriver i sin bloggpost; «Det har gått for langt nå. Det er på tide å gjøre noe. Det er på tide at vi mobiliserer i fellesskap. Mot et problem vi alle har et ansvar for å løse. Mot et netthat vi må ta oppgjør med – i full offentlighet».
Som rådgiver i digital kommunikasjon er jeg klar til å brette opp ermene og bidra! Og min tydelige oppfordring til deg er følgende:
#NOHATE
Elise Landa, Rådgiver sosiale medier, Færd