Nytt og nyttig fra Færd

7 tips til deg som skal lage film til sosiale medier - FÆRD

Skrevet av Caspar Rieber-Mohn | 18. august 2021 22:00:00 Z

«Alle» som har en smarttelefon kan i dag lage film for virksomheten eller merkevaren. Ulike apper gjør det enkelt å sette klipp sammen til sosiale medier-vennlig innhold. Så da er det bare å sette i gang og få det ut. Eller? Her er 7 tips til deg som skal lage lavbudsjett-filmer for sosiale medier.

1. Tenk på samspillet mellom tekst og det som sies

Hvis du tekster filmen med navn og tittel på den som snakker, trenger du ikke starte med en intro à la «Hei, jeg heter…». GJør du dette, har du allerede spart noen sekunder og samtidig skapt en mer interessant åpning på filmen.

2. Start med kjernebudskapet

En vanlig feil mange gjør er at de snakker seg inn til det de egentlig skal si. Dette blir som å skrive seg inn i en tekst og glemme den klassiske regelen om å kutte i topp og i bunn. Gå heller rett på sak med filmens kjernebudskap.

3. Lag et enkelt manus på forhånd

Lager du et enkelt manus på forhånd og leser opp for deg selv, ser du lettere hva som skal med og ikke. Husk å kutte ut unødvendige ord, styre unna lange setninger og å snakke så folk forstår det du har på hjertet.

4. Tenk at filmen skal fungere uten lyd

De fleste av oss ser film i sosiale medier uten lyd. En viktig del av det å tilpasse film til sosiale medier, er derfor å tekste filmene. Lyd alene bør ikke være avgjørende for at målgruppen skal få med seg budskapet.

5. Velg folk som trives foran kamera

Selv om det ikke er en profesjonell produksjon og du gjør ting selv, må du sørge for at den eller de som snakker i filmen trives foran kamera. Om personen er utilpass, skinner dette igjennom og kan stå i veien for et godt resultat.  

6. Gjør flere opptak, se hvordan ting fungerer

Det er en grunn til at profesjonelle medie- og kommunikasjonsfolk driver med medietrening. Vi vet ikke hvordan vi fungerer på film før vi har prøvd. Ofte må små ting lukes bort for at det hele skal fungere. Dette kan være at vi har for brå bevegelser med hendene, for høy stemme eller at vi snakker for fort eller for sakte.

7. Gå til innkjøp av et steadycam

Om du ønsker å unngå uønsket bevegelse som risting og rykking mens du filmer, kan det være lurt å gå til innkjøp av et steadycam for mobil. Dette hjelper deg til å filme med jevne og rolige bevegelser. 

Vi hjelper deg!

Vi hjelper ulike oppdragsgivere med et bredt spekter av film, fra enkle mobilfilmer til større produksjoner hvor vi samarbeider med profesjonelle filmfolk som er en del av vårt nettverk. Uavhengig av om du har lite eller stort budsjett, kan vi hjelpe deg med alt fra å gi råd til å ta ansvar for hele produksjonen.

Se noen av de større filmproduksjonene vi har laget her:

Elop profilfilm

Elop produktfilm

Fønix profilfilm