11 boktips til ønskelisten - FÆRD Komunikasjon Tønsberg

Lurer du på hva du skal sette på ønskelisten din til jul? Eller trenger du rett og slett et gavetips? Vi i Færd deler våre beste boktips. Kanskje du finner en ny favoritt?

Esben

«Gutta i trehuset med 13 etasjer» av Andy Griffiths

Jeg liker både å bevege meg inn i den barnslige fantasiverden, der det umulige er mulig, som det å leve seg inn i en hesblesende, hjertedunkende virkelighetsthriller. Denne barneboken gir deg som voksen muligheten til å slippe unna hverdagskav, oppleve en verden utenfor skjermen og ekte tid sammen med dine håpefulle. Det er ikke stor litteratur, men boken fanger barns fantasi og leseglede.

Boken passer til de som ønsker å tilbringe rolige julekvelder med barna og skape leselyst for de små.

 

Katarina

«Store hvite løgner» av Liane Moriarty

En lettlest bok jeg unnet meg i sommer. Ble fort oppslukt og synes den var vanskelig å legge fra seg. Er vel en typisk «damebok» – basert på sanne historier med mye varme, spenning og humor. Tok meg selv i å humre godt men også kjenne på ubehaget med det mørke i livet, gråsonene og løgnene vi forteller oss selv… Bare å pakke seg inn i ullpleddet og kose seg med denne!

Boken har også blitt til den kjente HBO-serien; Big Little Lies. Denne serien er spennende og passer vel så godt til menn som kvinner.

 

Paal

“The Social Guidebook to Norway» av Julien S. Bourelle

Den kanadiske rakettforskere Julien S. Bourelle som har bodd i Norge, Tyskland, Spania, Australia og New Zealand, har skrevet en humoristisk guide til nordmenns væremåte.

Ønsker du et innblikk i bokens univers? Da anbefaler jeg deg til å ta en titt på denne videoen.

En funfact er at boken har blitt primært markedsført gjennom denne Facebooksiden. Her kommer det stadig ut humoristiske poster om nordmenns væremåte. Anbefales å sjekke ut!

 

Kjell

Jeg leser mye poesi for tiden. Rolf Jacobsen og Hans Børli kommer jeg alltid tilbake til, men en jeg har oppdaget den senere tiden er Oddbjørn Aardalen. Jeg liker den nære og enkle tonen i diktene hans.

Mitt favorittdikt av Aardalen er dette:

Vakne frisk og langsam
som ein kunstisbane
uten rekordar, tenkje
at i dag, akkurat i dag
skal eg gå ein runde
med meg sjølv
akkurat så bedageleg
at eg greier å henge med

 

Elise

«Sapiens» av Yuval Noah Harari

Elise er genuint nysgjerrig og tenker mye på hvorfor (og om) alt er som det er 😉 Jeg lot meg fascinere stort av denne fortellingen om menneskets historie gjennom 70.000 år. Kapitalismen er et eksempel på en imaginær verden hvor mennesker er villige til å slite og slave for noen papirsedler, i den forventning at de kan byttes til noe annet. Det er jo ingen fysisk realitet som garanterer oss denne innvekslingen, kun det faktum at vi går rundt og tror på et system. Veldig interessant, ikke sant?

 

Maja

«Ingen fridde i Jølster» av Sigmund Falch

Sigmund Falch har en samling bøker der han har funnet fram gamle, trause bilder fra gamledager.
Til hvert enkelt bilde har han skrevet korte, til tider absurde, setninger som spiller på en fantastisk humor slik at bildets sanne betydning kommer frem.
Jeg kan garantere et smil om munnen og en god latter så fort du åpner boka. Og det vil du gjøre – igjen, igjen og igjen!

 

Dag

«Den største forbrytelsen» av Marte Michelet

Forfatteren Marte Michelet har preget nyhetsbildet de siste ukene med sitt oppgjør med hjemmefrontens forhold til jødeforfølgelsen i Norge. Vent med denne boken, og les heller hennes forrige bok «Den største forbrytelsen». Her skriver hun grundig og sterkt om hva som skjedde med de norske jødene under krigen. Med oppblomstringen av ytterliggående høyrepopulisme i Europa, og med skildringer av de norske jødenes brutale opphold på Berg Kretsfengsel og transporten i kuvogner fra Sem stasjon, er dette dessverre svært relevant og viktig lesning. Passer til alle som vokste opp med «Det angår også deg» som pensum på skolen.

 

Sally

«The Handmaid’s Tale» av Margaret Atwood

En sterk bok med et tankevekkende tema som tar oss med i en dystopisk framtid hvor kristne fundamentalister har tatt over deler av USA. Jeg leste dette som 18-åring for første gang og etter at den kom som serie, har jeg lest den igjen. Det går rykter om at Atwood skal nå skrive etterfølgeren så det er bare å komme i gang!

 

Kim

«Trail Peek» av Petersen-brødrene

Kim leser ikke mye bøker, men søker ro, inspirasjon og underholdning gjennom digitale kanaler som YouTube (ja akkurat som dagens ungdom). Her slukes alt om temaer som seiling, sykling og fridykking. Denne gangen trekker Kim frem YouTubekanalen «Trail Peek» som drives av Petersen-brødrene. De lager no nonsense stisykling fra forskjellige destinasjoner i USA. For meg er dette en form for meditasjon de dagene jeg ikke får syklet selv. Her er noen smakebiter fra 2017 (Youtube).

 

Caspar

Bokserien; «Det store århundret» av Jan Guillou

Første boken, «Brobyggerne» tar for seg 3 brødre, 2 verdenskriger og ett århundre, 1901 —> En utrolig romanserie der familien Lauritzen følges som ingeniører bak Bergensbanen, Øst-Afrika og livet som homofil Dandy i London. Passer for alle som vil ha en bit av verdens- skandinavisk- og norsk historie – ispedd nazisme, ideologi, motstand og mer!

 

Nathalie

«Bak lukkede dører» av B.A. Paris

Nathalie har en svakhet for psykologisk krim og hennes anbefaling kommer nettopp under denne sjangeren. «Bak lukkede dører» ble lest på en uke – på slutten hadde jeg hjertet i halsen og ønsket at historien aldri skulle ta slutt! Anbefales til de som liker en intens, men lettlest krim. Perfekt lesestoff for å få noen intense og spennende romjulsdager!

 

Lykke til med julegaveshoppingen – hilsen alle oss i Færd!